Публикувано на 07.08.2018 / 16:14

„Архитектурни срещи 2018“

Културно наследство: Архитектурно артистичен синтез

Цикълът „Архитектурни срещи“ е проект на Камарата на архитектите Регионална колегия Варна, със съорганизатори група Ре-Аниматори, подкрепен от САБ-ВАРНА, Община Варна и съфинансиран от Фонд „Култура“.

Проектът включва три архитектурни срещи на тема градоустройство и една арт инсталация в градската среда.

Втората среща от цикъла „Архитектурни срещи“ ще се проведе на 15 и 16 август 2018 г. от 10,00 до 13,00 ч. в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ Варна. Срещата е насочена към адаптиране на културните наследства към нуждите на съвременния град и социалните аспекти на изкуството в градските пространства !

Срещата е съвместна инициатива на КАБ РК-Врарна, признатия български артист Роберт Баръмов и Община Варна.
Въпросите за качеството на градската среда, все по приоритетно ангажират вниманието на обществените структури и неправителствените организации. Съществува необходимост от анализ, предварителни проучвания, широки дискусии и информиран диалог с включване на всички заинтересовани лица.
Предстоящата среща обръща внимание на културните активности съставлявщи съществена част от методиките за привличане на общественото внимание. Ще бъдат разгледани възможните обекти и подходящите градски ситуации за артистични намеси, акции, инсталации, пърформънси като фактор за активизиране на гражданите и гражданските организации, на общинските администрации, институциите и компетентните професионалисти.

Своята работа и гледна точка ще представят международно признати имена като:

Пиетро Галиано – Завършва архитектура с отличие в Университета във Флоренция. Удостоен е с награда на университета във Флоренция. Куратор на повече от 100 проекта, най- популярните от тях в центъра за съвременно изкуство-музея Луиджи Печи. Преподава Инсталация и Изпълнителско изкуство SACI -Колеж по Изкуства и Дизайн. Член е на Изпълнителния съвет на Форума за Съвременно Изкуство в Италия, както и на научния „Nexst“, фестивал на Италианските НПО пространства. Артистичен директор на Scripta фестивал на книгата за съвременна теория на изкуството, публикувал е монографии за съвременни художници, есета, каталози, издания за пост модернистично изкуство. Фокусира се върху социалния, урбанистичен и архитектурен контекст, връзките между съвременните изразни средства и публични сфери. Търсенията му са насочени към изграждане на съвременна обществена визия и стратегии чрез ангажирането на архитекти, артисти и не-артисти, като разглежда проблеми като традиции, идентичности, автентичност, колективна памет, трансформации и насърчава хибридни форми на креативните изразни средства с цел повишаване на общественото и индивидуално съзнаване.

Изабела и Тициана Перс – създатели и директори на резиденция РЕЙВ в Италия. Анализират връзката между човешките социо-културни намеси в природна среда и рефлексията им върху флората и фауната. Инициират интервенции в малки територии, в които артистичния активизъм изследва обществените реакции към идеята за социален статут на видове, създадени чрез изкуствен подбор. Основатели и директори на първия фестивал биоцентризъм „Гая“ в Италия.

Милене Феранд и Гийом Лоатие – куратори и галеристи. Специалисти история, културно наследство, археология и бизнес,администриране. Работят за галерия Кристоф Гаиярд -Париж.

По темата проекти в градската среда и ангажирене на общественото внимание за нейното подобряване, в дискусията ще се включат:

Арх. Константин Димов – Завършил архитектура във ENSA-V, Версай, Франция. Член на управителния съвет на КАБ РК Варна, един от основателите на група Ре-Аниматори.

Арх. Максим Недков – Завършил архитектура в Технически Университет Мюнхен, Германия Създател на проекта „Загадките на Варна“, председател на Сдружение „Таляна“.

Арх. Невена Вълчева– Завършила архитектура в УАСГ-София, България, един от основателите на група Ре-Аниматори.

Събитието е с вход свободен за всички интересуващи се от тематиката, която засяга.

Очакваме Ви!

Календар на събитията от проекта Архитектурни срещи:
13 юли 2018 г. – Първата среща . “Визия за София“- споделно създаване на градска визия: принципи на работа
15, 16 август 2018 г. – Културно наследство: Архитектурно артистичен синтез
6 – 25 август 2018 г. – АРТ ИНСТАЛАЦИЯ в градската среда“
Октомври 2018 – “ Регенериране на един квартал “

Pokana публика