Публикувано на 15.10.2018 / 13:12

„Архитектурни срещи 2018“

РЕГЕНЕРИРАНЕТО НА ЕДИН ГРАДСКИ ЦЕНТЪР: ПЕШЕХОДСТВОТО
представят :
Студио PLACE.MAKE
(среща-дискусия)

Последната среща от цикъла „АРХИТЕКТУРНИ СРЕЩИ“,
ще се проведе на 19 октомври от 18,00 ч. в Зала 128 на
Икономически университет – Варна, партньор на събитието.

Зедно с екипа на софийското студио „ place.make „ще поговорим за смисъла на градския център в 21 век, за пешеходството и велотранспорта. Специален фокус ще поставим върху темата за публичните градски пространства и публичния живот, за това как процесите в градския живот могат да бъдат обследвани, изучавани и документирани.

Зад името „Place make” стои млад и иновативен екип, работещ по проекти в сферата на градския дизайн, градското планиране и изследвания. В работата си те си сътрудничат със специалисти от различни сфери и опит, интегрират иновативни методи и подходи в дейността си, за да разберат връзките между публичния живот и застроената среда в градовете.
На срещата на 19 октомври ще представят опита си по проекта „София – град за хората“, по който работят съвместно със Столична община. Неговото начало се постави през 2017 г. с поканата към датското студио „Геел“ да изготви доклад „София: Публични пространства и обществен живот 2017“, където студио „Place Make“ заедно с урб. Галина Алексова и арх. Павел Янчев са партньори от българска страна.
Ще споделят и опита си и в проекти за трансформация на улици в централната градска част на София, целящи приоритизиране на пешеходното и велосипедно движение и качествената и достъпна градска среда.
Ще бъде представена и работата им заедно с „Ателие 3“ по подготвеното през 2018 г. в партньорство с конкурсно предложение за развитие на нов градски парк в гр. Хасково на мястото на бивш военен терен в сърцето на града.
Всички участници ще имат възможност да чуят и после на практика да приложат техния подход на 20 октомври от 9,30 ч. когато ще се проведе „Теренно проучване съпроводено от неформален разговор“. Събитието в събота ще започне в 9,30 ч. от пл. Севастопол.
Участието в двудневното събитие е без входна такса и предварително записване и е част от проекта „Архитектурни срещи“, който се организира от Камара на архитектите Регионална колегия Варна в партньорство със Съюз на архитектите Дружество Варна, група #ReAnimatori, Фонд Култура Община Варна, Икономически университет. За публичността на проекта се грижи Heaven Events.

Повече информация за лекторите и програмата на събитието може да намерите тук:  

https://www.facebook.com/events/304775526788775/